کاروانسرای سعد السلطنه

01

بازار قزوین یکی از بهترین بناهای تاریخی و مهم‌ترین مکان های دیدنی قزوین به شمار می‌رود و دارای چهار در است؛ در شمالی به تیمچه‌ی سرباز، در جنوبی به تیمچه‌ی سرپوشیده، در شرقی به سرای وزیر و در غربی به چهارسوقی کوچک باز می‌شود. مهم‌ترین بخش‌های مجموعه‌ی بازار قزوین شامل مسجد النبی، کاروانسرای سعدالسلطنه، سرای وزیر، سرای حاج رضا، سرای رضوی، سرای خوش‌ نویسان قزوین، تیمچه‌ سرباز، تیمچه‌ سرپوشیده، تیمچه‌ حاج‌ سید کاظم، تیمچه‌ درویش‌ مهدی، تیمچه‌ حاج‌ محمدتقی، سرای شاه، سرای نقدعلی، سرای حاج محمدباقر، سرای دالان دراز، سرای ضراب‌خانه، سرای نگار‌ السلطنه، سرای بهشتی، بازار قیصریه، گرمابه‌ سعدیه، گرمابه‌ رضوی و حیاط قهرمانی است. در دوره صفویه محیط بازارها وسعت یافتند و هر بازار به صنفی خاص تعلق داشت. در گذر هر کدام از بازارها، مسجد، حمام، سراها، تیمچه‌ها (مرکز تجارت) و قیصریه‌های (محل صنعتگران) وجود دارد. بازار قیصریه قزوین با تاق‌های آجری و ارتفاع بسیار زیاد، بخش‌ها‌یی از بازار قزوین محسوب می‌شود.

کاخ چهل ستون

یکی از جاذبه های گردشگری قزوین کاخ چهل‌ستون معروف به عمارت کلاه فرنگی است که تنها کوشک باقی‌مانده از مجموعه کاخ‌های سلطنتی روزگار شاه تهماسب است. در دوره صفویه و زمانی که قزوین پایتخت کشور بود، از این بنا با نام کلاه فرنگی یاد می‌کردند. نقشه‌ی بنا دارای طرحی با محورهای چلیپایی (صلیبی) و برون‌گرا است. در چهار طرف سالن وسیع طبقه اول، چهار اتاق با هندسه متفاوت از یکدیگر جای گرفته‌اند. با چهار ایوان، در گذشته هوای مطبوعی در عمارت جریان داشت که امروزه برای محصور کردن و حفظ تزیینات، این ایوان‌ها با پنجره بسته شده‌اند. امروزه بخشی از آثار خوش نویسان مطرح کشور در کاخ چهل‌ستون قزوین نگهداری و در معرض دید بازدید کنندگان است .

02

حمام قجر

03

یکی از زیباترین جاذبه‌های تاریخی قزوین حمام قجر است . این حمام قجر برخلاف نامش مربوط به دوره قاجار نیست و از بناهای دوره صفوی است. حمام قجر به دستور شاه‌عباس دوم صفوی و به دست «امیرگونه خان قاجار» ساخته‌ شده است. در روایات تاریخی سال ساخت این بنا ۱۰۵۷ ه.ق ذکر شده‌ و این حمام در ابتدا «حمام شاه» نام داشت. در دوره قاجار به دلیل اینکه معمار بنا از خاندان قاجاریه بوده، نام حمام به «حمام قجر» تغییر پیدا کرده است. حمام قجر قزوین مانند همه‌ حمام‌های ایرانی از سه بخش اصلی سربینه، میان‌در و گرمخانه تشکیل شده‌است. اصول معماری این حمام‌ها بر اساس طب سنتی طراحی شده‌اند. به‌گونه‌ای که از سربینه تا گرمخانه دما و رطوبت بالا می‌روند. این سه فضای اصلی از طریق راهرو و هشتی به هم مرتبط‌ هستند. پس از تبدیل حمام قجر قزوین به موزه مردم‌شناسی این حمام به سه بخش اقوام، آداب‌ورسوم و مشاغل تقسیم شد. در قسمت سربینه بخش‌هایی از زندگی اقوام تات، ترک، قزوینی و مراغی نمایش داده می‌شود. در قسمت میان‌در در دو سمت فضا، تابلوهای برجسته‌ای قرار دارند که نشان‌دهنده‌ آداب‌ورسوم مردم قزوین هستند. یکی از این رسوم زیبا پنجاه بدر است. قزوینی‌ها در پنجاهمین روز سال به‌پاس بارش‌های بهاری یک روز را در طبیعت سپری می‌کردند و این رسم به زیبایی در موزه مردم‌شناسی قزوین به نمایش در‌آمده است.

خیابان سپه

خیابان سپه از ضلع شمالی به کاخ چهل ستون و عمارت عالی قاپو رسیده و در ضلع خیابان سپه قزوین، اولین خیابان طراحی شده در ایران جنوبی از مسجد جامع عتیق شهر نیز فراتر رفته و به خیابان سلامگاه و خیابان راه ری راه دارد. ضلع شرقی خیابان را نیز مغازه‌های آجرنمای جدید با سبک و سیاق قدیم در برگرفته اند؛ که امروز از این عمارت فقط سر در عالی قاپو که یکی از آثار تاریخی و گردشگری در شهر قزوین است که در ابتدای خیابان سپه قرار دارد، باقی مانده است. این خیابان یکی از مهمترین آثار دوران صفوی است که شکوه و جلالش در آن زمان بیش از آن چیزی بود که امروز دیده می‌شود. خیابان سپه قزوین در سال ۱۳۸۷ رسماً به عنوان اولین خیابان ایران در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

04